VCA Opleiding Bommelskous

VCA Opleiding Bommelskous

Een opleiding volgen

Een VCA-opleiding is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Er zijn klassikale opleidingen en e-learnings. Een klassikale opleiding volgt u samen met medecursisten op een door de opleider geregelde locatie. Een e-learning volgt u individueel achter de computer, in uw eigen tijd en op een locatie van uw keuze. Er zijn ook opleiders die de twee vormen combineren. U volgt dan eerst een e-learning en daarna een klassikale opleiding. De meeste opleidingen sluiten af met het maken van het bijbehorende examen. Vaak kunt u tijdens de opleiding alvast een proefexamen doen, zodat u alvast gevoel krijgt voor het soort vragen waarmee u tijdens het echte examen te maken krijgt.

Een opleiding is natuurlijk niet de enige manier om de gevraagde kennis en vaardigheden op te doen. Dit kan bijvoorbeeld ook via een introductieprogramma, training on-the-job of coaching. Bespreek met uw werkgever wat het beste bij u past.

Leg uw opleidingen vast in het veiligheidspaspoort

In het veiligheidspaspoort legt u uw kennis en ervaring en enkele relevante medische gegevens vast. Hiermee toont u aan dat u veilig werkt en gezond genoeg bent voor bepaalde werkzaamheden.

Kosten en duur

Opleidingen zijn er in alle soorten en maten. Wat een opleiding kost en hoe lang hij duurt, hangt onder andere af van uw wensen, mogelijkheden, capaciteiten en ervaring.

Een gedegen VCA-opleiding duurt twee (B-VCA) à drie (VOL-VCA en VIL-VCU) dagen en kost 225 euro per dag. Het examen is hierbij bijna altijd inbegrepen. Met deze opleidingsduur heeft u over het algemeen voldoende ruimte om te oefenen en de lesstof te laten bezinken.

Kortere opleidingen zijn vooral geschikt voor mensen die al veel praktijkervaring hebben opgedaan. Langere opleidingen zijn geschikt voor mensen met weinig ervaring, die nog niet vertrouwd zijn met werken in Nederland of die moeite hebben met leren, lezen of schrijven.

Er zijn ook opleidingen in een andere taal dan het Nederlands. De kosten hiervan kunnen per taal verschillen.

Opleidingen voor specifieke risicovolle taken

Met een VCA-opleiding leert u de basis van veilig en gezond werken. Maar wat u niet leert, is hoe u specifieke risicovolle taken uitvoert. Denk aan gasmeten of werken met een vorkheftruck. De SSVV heeft instructies, trainingen en opleidingen voor dit soort risicovolle taken gebundeld in de SSVV Opleidingengids (SOG). Het aanbod uit de SOG is een aanvulling op de reguliere beroeps- en VCA-opleidingen en gaat onder andere over:

  • Werken met gevaarlijke stoffen
  • Verplaatsen van lasten
  • Werken aan kritische apparatuur
  • Werken in besloten ruimten
  • Werken op hoogte
  • Werken met arbeidsmiddelen

Met de instructies, trainingen en opleidingen uit de SOG kunnen bedrijven voldoen aan de eis van VCA dat hun medewerkers specifieke kennis en kunde moeten hebben om specifieke risicovolle taken en werkzaamheden in een risicovolle omgeving uit te voeren.

VCA Opleiding Bommelskous

Translate »
X